Dahlia blog

Jullie hebben ze vast al voorbij zien komen op mijn instagram!
Prachtige zacht roze, peachy en hard roze prachtige bloemen, met ieder een andere vorm. En bij elkaar in een bos nog veeeeel mooier.
Ik krijg sinds onze tuin in bloei staat enorm veel vragen over onze dahlia’s, en vele van jullie hebben al besloten ze volgend jaar ook te groeien. Alleen hoe?
Dat zal ik je vertellen in deze blog!

1

DE DAHLIA
De dahlia is een klassieker die zijn weg naar de moderne wereld weer aan het terug vinden is. Één van de redenen dat de dahlia niet veel of graag gezien was, is de slechte houdbaarheid op de vaas. Maar inmiddels is dat niet meer het geval, de kwekers hebben daar hard aan gewerkt de laatste jaren en dus zijn er al een heel aantal zeer geschikte snijbloem dahlia’s op de markt.

Echter kan het absoluut niet op tegen verse bloemen uit eigen tuin. Zeker niet als je naar het kostenplaatje kijkt. Zo kost een dahlia knol (die 100de bloemen kan groeien) €1,75. En kost een snijbloem dahlia bij de bloemist ook al snel een euro…per stuk! Mijn persoonlijke theorie van de enorme toename van de dahlia bekendheid is, Amerika!
Sinds de komst van de vintage bruiloft, waarbij het boeket los en romantisch is, is de dahlia geliefder geworden onder bloemisten. En wie van jullie heeft er niet een paar uurtjes op pinterest doorgebracht, kijkend naar trouwshoots en bru

Bron: Pinterest

Ik durf te wedden, dat er minstens één cafe au lait dahlia tussen zat. Met veel groen en eromheen, en de zacht roze kleur van deze zogenaamde dinnerplate Dahlia, is hij een echte eyecatcher in een romantisch boeket. Het is dan ook mijn absolute lievelings dahlia en hij was ook vol-op te zien op onze bruil

Je hebt inmiddels vast wat moois gezien, maar hoe krijg jij ze in je tuin?
Wat moet je weten? Wat heb je nodig? We beginnen bij het begin!

DAHLIA KNOL KOPEN
Je hebt knol dahlia’s en zaai dahlia’s. Ik ga het hebben over knol dahlia’s. Een knol die zijn oorsprong vind in Mexico, en je raadt het al, daarom is de knol niet bestand tegen een strenge Hollandse winter. Er zijn mensen die de knollen wel in de grond laten zitten ‘s winters, het kan dus wel, maar met een beetje ongeluk komt de dahlia de zomer erna niet terug op. En als je daar na lange tijd wachten en uitkijken achterkomt, kan dat erg teleurstellend zijn, en heb je dat jaar geen dahlia’s in de tuin. En dus halen wij elke winter na de eerste nachtvorst onze knollen uit de tuin en bergen we ze droog en koel op. Want het niet opkomen van de dahlia… zo’n teleurstelling zou mijn hart niet aankunnen…. 😉 De knollen zijn te koop in het voorjaar bij de meeste tuincentra. Maar wij bestellen liever bij een kweker. Ons lievelingsadres door de gedreven professionele hobbyist is in Zeeland, bij Frans Sturm, hij kweekt en verkoopt knollen aan particulieren. Rond december kun je op zijn website kiezen uit allerlei soorten en hem mailen met je wenslijst. De kosten zijn rond de €1,75 per knol. Wees er op tijd bij, ze gaan hard!
Als er soorten zijn die Frans niet (meer) heeft, bestellen wij bij zijn conculega Geerlings Dahlia. Zij zitten iets meer in de buurt en hebben ook een hele fijne pluktuin waar wij zomers veel te vinden zijn. Frans is een hele warme man, die zijn liefde voor dahlia’s graag deelt en ons zo heeft aangestoken met dahlia-fever. Koop altijd meer knollen dan je kwijt kunt, voor het geval er een paar niet opkomen!

14242498_175209639580163_9184338297978095707_o.jpg

Vorig jaar bij de tuinen van Frans

PLANTEN
Planten kan ongeveer 2/3 weken voor de laatste vorst verwacht wordt. Daar houden de meeste Ijsheiligen voor aan, wat altijd in de 2de week van mei valt. Wij beginnen vaak al wat vroeger omdat we enorm ongeduldig zijn! Plant de dahlia’s op een zonnige plek, hoe meer zon, hoe meer sterke bloemen, er mag wel schaduw zijn, als de temperatuur dan maar wel warm blijft! Tussen de 15 en 25 graden hebben de dahlia’s het helemaal naar hun zin. Je plant de meeste dahliaknollen ongeveer 10cm diep in losse doorlatende grond. Ze kunnen ongeveer 50 cm uit elkaar geplant worden. Het idee is dat als jouw eerste scheuten boven de grond komen, het niet meer kan vriezen. in de grond bevriest iets minder snel dan boven de grond, vandaar de 2/3 weken speling. Je zou dus met ongeveer een maand iets boven de grond moeten zien komen. Om dit proces te versnellen, kun je de dahlia’s voortrekken. Dat is 24 uur voor het planten de dahlia in een bak water zich laten volzuigen! Ook niet moeilijk dus! Als je dahliaknol in de grond geplaatst hebt, geef dat gebied dan lekker veel water. Het bevorderd het ‘wakker worden’ van de knol. Na het planten raad ik je aan om een soort plattegrondje te maken wat waar zit. Ze kunnen namelijk bijvoorbeeld niet allemaal even snel opkomen. Of zelfs niet opkomen bij een slechte knol. Zo kun je bijvoorbeeld een reserve knol planten zodat je toch iets hebt staan, of kun je goed onderscheid houden tussen de struiken, ze kunnen namelijk nogal door elkaar gaan groeien!

Onze plattegrond van 2017

Heb jij geen tuin met vaste grond? Dan zijn de opties iets gelimiteerd, Vorig jaar heb ik veel dahlia’s in grote potten gehouden, en hou groter de pot hoe meer bloemen ervan af kwamen, maar toch is dat niks vergeleken met de hoeveelheid bloemen bij de knollen in de vaste grond.

Hoeven jouw dahlia’s niet perse snijbloem dahlia’s te zijn, kies dan van Perk dahlia’s in potten. Zo heb je wel veel bloemen die in een klein vaasje kunnen, en niet veel ruimte nodig!

VIJANDEN
Vanaf het moment dat je Dahlia scheutjes boven de grond komen, moet je als een mama zorgen voor je baby. Zorg voor bescherming tegen slakken, die gek zijn op jou onvolwassen pracht en praal. Wij strooien preventief. Soms is dat zonde maar 9/10 keer is het onze redding. Slakken duiken op bij de eerst regendruppels, en de hoofdstengel van je dahlia is zo doorgeknaagd. Als wij strooien ligt er letterlijk op elke cm een korrel. En wat ons ook enorm helpt is een hoopje afgebroken takken naast de dahlia’s neerleggen, dat mogen ze tenslotte opeten, wij gooien het toch weg. En het neemt hun wil om verder te zoeken weg! Verder is luis een bekend probleem bij dahlia’s, behandel dit zo snel mogelijk met een middeltje uit je tuincentra. Zwarte bonen luis kun je bestrijden door thee te trekken van 3 sigaretten (nicotine) en dat (afgekoeld) te sprayen op de luis.

19222989_319897411778051_1247945522155293931_o

Op de stengel zie je een voorbeeld van zwarte bonen luis.

DE GROEIENDE DAHLIA
Nu begint het wachten… Want je ziet welke dahlia boven de grond is gekomen… En welke nog niet. Als je twijfelt of de dahlia nog wel gaat opkomen, kun je voorzichtig eromheen graven opzoek naar uitlopers. Mocht je knol helemaal verloren, dus geen teken van leven, geen worteltjes geen uitlopers, dan heb ik daar zelfs een oplossing voor gevonden. We hebben het namelijk al eens gehad over het voortrekken van de dahlia’s. Straks komt er nog een hoofdstukje vermeerderen waardoor dit iets logischer gaat klinken. Ik noem het nu even een reserve knol. Stel je wilt net als ik PERSE de cafe au lait in je tuin hebben staan. Dan koop je er ietsje meer dan je eigenlijk kwijt kan…. De knollen die je overhoud na het planten kun je ( als je dat nog niet had gedaan) 24 uur voortrekken in water en dan in een potje, net iets groter dan de knol, planten (met aarde dus). Zo groeit en wortelt de knol daar al flink in en zou je hem zonder te beschadigen uit de pot moeten kunnen halen, en op het moment dat je mislukte knol eruit gaat kan je reserve knol erin, en ben je dus geen tijd kwijt geraakt! Weer flink water geven en klaar! Als je wilt voorkomen dat je dahlia’s heel hoog worden, maar wat meer vol, dan kun je zodra de plantjes 10 cm boven de grond uitkomen, de top eruit knippen, zo gaat hij zich aan de zijkant vertakken en wordt hij…steviger 🙂

overzichtachter

Dahlia’s ondersteund door bamboe
Ondersteun je groeiende dahlia’s goed, wij prefereren een net, dat je boven de dahlia spant (hoe hoog hangt af van de dahlia hoogte), de takken groeien er doorheen en zo steunt het zichzelf. Het net zet je aan de kanten van de tuin vast met stokken. Wat ook kan is alles met stokken ondersteunen, dat is meer voor als je niet zo heel veel dahlia’s hebt. Wij waren dit jaar te laat met het net spannen, dus hebben wij ook alles ondersteund met bamboe stokken, maar het is niet ideaal voor de hoge bossen die we hebben staan.

Dahlia’s die door netten heen groeien

VERMEERDEREN
Dahlia’s kun je vermeerderen door stekken. Rond maart/april, zet je de knollen 24 uur in een bak water, en daarna in een kleine bak met aarde waar ze precies inpassen. Alle groene takken (uitlopers) die uit de knol komen groeien, snijd je af met een klein stukje knol eraan, je dompelt ze even in water, en dan in de stek poeder. Je maakt een kuiltje met bijvoorbeeld de achterkant van je potlood in een klein kweekpotje, en daar steek je voorzichtig je stekje in. je duwt hem een beetje aan en geeft voldoende water. Als het stekje aanslaat groeit hij na een tijdje in je potje zelf verder en vormt zijn eigen nieuwe knol. Als het warm genoeg is, zo rond eind mei, kun je de stekjes naar buiten doen en in de grond zetten, bij ons zijn bijna alle stekjes nu ook aan het bloeien, het is maar een klein struikje met een paar bloemen erin, maar toch heel leuk en hopelijk volgend jaar volwaardige knollen!

stekje.jpg

Dit is een stekje van dit jaar die zoals je ziet laag bij de grond (dus klein) maar toch meerdere bloemen al geeft.

Tijdens het groeien van de dahlia’s is er maar 1 ding naast de vijanden waar jij aan moet denken, voeding! Geef dahlia’s regelmatig NPK 12 10 18. Je kunt het in de meeste tuincentra vinden! En natuurlijk water! Maar dat valt ook een beetje onder voeding, want zonder overleefd de dahlia niet! De npk korrels mag je ongeveer elke 4 weken strooien. Je kan het ook oplossen in water.

BIJHOUDEN
Gefeliciteerd! Al je dahlia knollen zijn uitgegroeid tot mooie hoge struiken. Ze staan stevig en maken veel knoppen. De eerste knoppen zijn zelfs al uitgebloeid? Snoeien die hap! Want een plant zijn doel in het leven is voortplanten, dus op het moment dat de bloem bestoven is en uitvalt gaat het zaaddozen vormen, en we willen natuurlijk niet dat de energie van de plant daarin gaat zitten, dus we gaan snoeien! Dat is om nieuwe knoppen groei te stimuleren. Zolang de bloeitijd van de dahlia nog niet afgelopen is, knip je de bloem net boven de uitlopers uit, het liefst een beetje laag, je krijg namelijk nieuwe bloemen ervoor terug! Snoeien doe je het liefst ‘s morgens vroeg of als het afgekoeld is ‘s avonds. Doe het nooit midden op de dag. Zet je vers gesneden bloemen meteen in een flinke laag water. Als je grote lange snijbloemen wilt kun je gaan dieven. Dat betekend voornamelijk dat je uitlopers en blad wegknipt om langere stelen te krijgen en zo worden je bloemen groter. Je krijgt dan natuurlijk wel minder bloemen omdat je de zijscheuten verwijderd! Wij passen niet echt dieven of toppen toe in onze tuin, wel verwijderen we de koppen die uitgebloeid zijn. Als ze niet al op de vaas staan 😉

OP DE VAAS
Uiteraard, het laatste, maar zeker niet onbelangrijke deel van je dahlia avontuur. Want buiten zijn ze natuurlijk al prachtig om te zien en ze trekken erg veel aandacht hier van voorbijgangers. Maar nu ga je ze in huis halen. Je snijd de dahlia’s boven een uitloper af, dat mag ook een uitloper lager zijn dan de eerste vertakking die je tegenkomt. Het is bij dahlia’s vaak zo, om 1 mooie snijbloem te hebben, knip je bijna altijd een tak met 1 of meer knoppen af. Dat geeft niet want je krijgt er weer nieuwe voor terug. Ik doe het niet bij allemaal, soms heb ik liever 3 bloeiende in de struik dan 1 op de vaas. Maar het bevordert de groei van de struik en de aanmaak van nieuwe knoppen wel. In het begin is het een beetje onwennig, maar als je ziet hoeveel bloemen 1 struik geeft dan wordt je daar wel makkelijker in :D. Na het snijden (schuin) zet je de dahlia’s in een goede laag water, in een met een druppeltje bleek schoongemaakte vaas. Hoe schoner je alles maakt voor het gaat staan, hoe langer het houdt! Met 1 dopje chrysal per liter koud water die in de vaas gaat houd je de bloemen het langst mooi. De ball/pompom dahlia’s blijven vaak langer mooi dan de gefranjerde dahlia’s zoals Cafe au lait. Zorg zoals met alle boeketten dat de bloemen niet naast de fruitschaal staan en hou ze uit direct ligt, voor maximale houdbaarheid. Ververs het water om de 2 dagen. En dan redden ze vaak de 7 dagen wel. Het ligt wel ook af van hoe rijp de bloemen zijn als je ze snijdt!

2

GENIETEN
Het is ultiem genieten als je de tuin in kijkt en je al deze pracht en praal ziet. En als je voor de snijbloemen gaat dan is dit ook elke keer weer een soort schatzoeken (en vinden) in eigen tuin. Ik ben dit jaar echt voor de Peachy kleurtjes gegaan.

20785979_348761885558270_25598757005799385_o

Als ik ‘s avonds in de tuin zit en het laatste licht schijnt door de dahlia’s heen. Of ik zie Cafe au lait, en ik denk aan onze trouwdag. Deze bloemen zitten sinds de eerste ontmoeting in ons hart. Daarover zal ik binnenkort ook eens over schrijven, maar voor vandaag en voor deze blog houd ik het bij het stappen plan voor iedereen die mijn plaatjes op instagram heeft gezien en dacht, jeetje dit wil ik ook!
Ik zal ook de namen van de soorten die ik heb duidelijk bij de foto’s plaatsen hieronder:

METNAMEN.jpg
AMERICANDAWN.jpg
penhillwatermelon.jpg

Penhill Watermelon

nathalieg

Linda’s baby

stekje.jpg

Labyrinth

belleofbamera

Belle of Bamera

Door gebrek aan foto’s zal ik hier binnenkort nog namen aan toevoegen

Voor degene die hierna denken, ik ga er volgend jaar ook voor, heel veel plezier! En veel foto’s en tags! Ik geniet met jullie mee! Zoals jullie dat nu met mijne doen!
Laat gerust een berichtje achter als je nog vragen hebt!

logointerieurjunkiezwart

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: